Wat is lichtreclame?

Lichtreclame is een reclametechniek waarbij verlichting wordt gebruikt om boodschappen, logo’s of andere informatie zichtbaar te maken. Deze vorm van reclame kan zowel binnen als buiten worden toegepast en maakt gebruik van verschillende soorten verlichtingstechnologieën, zoals neonverlichting, LED-verlichting of traditionele gloeilampen.

De voordelen van lichtreclame zijn onder meer de hoge zichtbaarheid, vooral ‘s nachts of in donkere omstandigheden, waardoor het een effectieve manier is om de aandacht te trekken van voorbijgangers of potentiële klanten. Dit medium wordt vaak gebruikt op gevels van gebouwen, op billboards langs de weg, in winkelcentra, op beurzen en op vele andere locaties waar reclame nodig is.

Naast het dienen als reclamemiddel heeft lichtreclame ook esthetische waarde omdat het kan worden gebruikt om gebouwen en locaties te verfraaien en op te laten vallen. Daarnaast kan het ook een functioneel doel dienen, zoals het markeren van ingangen of het aanwijzen van richtingen op openbare plaatsen. Lichtreclame combineert dus effectiviteit met visuele aantrekkelijkheid en functionaliteit, waardoor het een veelgebruikte en veelzijdige reclamemethode is.

lichtreclame epplejack

Direct jouw prijs

lichtbakken

Lichtbakken

 • Buitentoepassing
 • Recht, rond of in vorm
ledframes

Ledframes

 • Binnen toepassing
 • 7 uitvoeringen
verlichte doosletters

Verlichte doosletters

 • Front-en Back Lit
 • 5 uitvoeringen

Wat kost lichtreclame?

De kosten van lichtreclame kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van het reclamebord, het gebruikte type verlichting, de complexiteit van het ontwerp, en de locatie waar de lichtreclame wordt geïnstalleerd. Hier zijn enkele factoren die van invloed kunnen zijn op de kosten:

1. Type verlichting: De keuze voor neonverlichting, LED-verlichting of andere soorten verlichting zal de kosten beïnvloeden. LED-verlichting is over het algemeen energiezuiniger en kan een langere levensduur hebben, maar de initiële kosten voor LED-lichtreclame kunnen hoger zijn dan bijvoorbeeld neonverlichting.

2. Grootte van de reclame: Hoe groter en complexer het reclamebord, hoe hoger de kosten. Grote billboards langs snelwegen zullen bijvoorbeeld duurder zijn dan kleinere reclamepanelen bij winkels.

3. Ontwerp en materialen: Een uniek en op maat gemaakt ontwerp kan duurder zijn dan standaard reclameborden. De keuze van materialen zoals aluminium, acryl, of andere materialen kan ook de kosten beïnvloeden.

4. Installatie en locatie: De kosten kunnen variëren afhankelijk van waar de lichtreclame wordt geïnstalleerd. Het installeren van reclame op een moeilijk bereikbare locatie kan leiden tot hogere arbeidskosten.

5. Onderhoud en operationele kosten: Naast de initiële kosten moet ook rekening worden gehouden met onderhoudskosten en operationele kosten, zoals elektriciteitsverbruik.

Over het algemeen kunnen de kosten voor een eenvoudig lichtreclamebord beginnen bij enkele honderden euro’s tot duizenden euro’s of meer voor grotere, complexe en opvallende installaties. Het is belangrijk om een ​​offerte op maat aan te vragen bij gespecialiseerde lichtreclamebedrijven, waarbij zij rekening houden met uw specifieke eisen en locatie om een nauwkeurige schatting te krijgen van de kosten.

 • Door de eigen productie ben je verzekerd van scherpe prijzen.

Afmeting, kosten & ontwerp mogelijkheden voor lichtreclame

Lichtreclame komt in verschillende vormen, afmetingen en prijsklassen, afhankelijk van de behoeften en budgetten van individuele bedrijven.

Afmetingen variëren van kleine logo’s die bij de ingang van een winkel passen tot grote borden die een hele gevel bedekken. De prijs hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte, het materiaal of de complexiteit van het ontwerp. Over het algemeen geldt dat grotere en meer complexe lichtreclames een hogere prijs hebben.

Wat betreft vormen kunnen lichtreclames allerlei ontwerpen hebben, van standaard rechthoekige borden tot op maat gemaakte letters, symbolen of zelfs driedimensionale structuren die het logo van een bedrijf weergeven. De keuze voor de vorm hangt af van de merkidentiteit, de omgeving waarin de reclame wordt geplaatst en de gewenste uitstraling.

Vervolgens gaan we in op de afmetingen, kosten en ontwerpmogelijkheden van lichtreclame. We bespreken de verschillende groottes, prijsklassen en vormen die beschikbaar zijn, afgestemd op diverse zakelijke behoeften en budgetten.

 • 1. Afmeting

 • 2. Kosten

 • 3. Ontwerp mogelijkheden

1. Afmeting

De afmeting van lichtreclame worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de beschikbare ruimte, het budget en de leesafstand. Bijvoorbeeld, voor reclame langs een snelweg waar auto’s snel voorbij razen, is een kleine lichtreclame mogelijk niet effectief omdat deze niet goed zichtbaar is voor voorbijgangers. In zo’n scenario is het belangrijk om een ontwerp te kiezen dat snel en duidelijk kan worden gelezen, zelfs in een fractie van een seconde. Dit betekent dat het ontwerp eenvoudig en helder moet zijn, met grote letters en weinig tekst, zodat de boodschap direct kan worden opgevangen door passerende automobilisten. Het is essentieel om de juiste balans te vinden tussen de beschikbare ruimte, het budget en de doelstellingen van de lichtreclame om een optimale impact te garanderen.

zichtafstand

2. Kosten van lichtreclame

Bij het bepalen van de kosten van lichtreclame is het belangrijk om te erkennen dat niet alleen de grootte, maar ook de vorm van invloed is op de prijs. Terwijl het algemene principe geldt dat grotere reclames duurder zijn vanwege de extra materialen en arbeid die nodig zijn, speelt de vorm ook een significante rol. Rechthoekige vormen zijn over het algemeen goedkoper dan speciale vormen van gelijke grootte. Dit komt omdat rechthoekige borden vaak standaard geproduceerd kunnen worden, terwijl speciale vormen op maat moeten worden gemaakt, wat meer vakmanschap en handwerk vereist. Dit kan resulteren in hogere kosten voor het ontwerp, de fabricage en de installatie van de lichtreclame.

Naarmate we ons verplaatsen van standaard rechthoekige lichtbakken naar lichtbakken met speciale vormen en verlichte doosletters, zien we een stijging in kosten. Dit komt doordat de productie van lichtbakken met speciale vormen en verlichte doosletters meer maatwerk vereist. Daarnaast kan het ook zijn dat voor deze speciale vormen meer geavanceerde verlichtingstechnologie nodig is, wat de kosten verder kan verhogen. Kortom, terwijl standaard rechthoekige lichtbakken budgetvriendelijker zijn, bieden lichtbakken met speciale vormen en verlichte doosletters vaak een unieke esthetiek die de extra kosten rechtvaardigt.

3. Ontwerp mogelijkheden

In vergelijking met rechthoekige lichtbakken bieden vormlichtbakken, met name verlichte doosletters, aanzienlijk meer vrijheid in ontwerp. Verlichte doosletters zijn als het ware op maat gemaakte lichtbakjes die de contouren van specifieke lettertypen volgen, waardoor een unieke en opvallende esthetiek ontstaat. Deze individueel gevormde letters stellen ontwerpers in staat om creatief te spelen met letterstijlen en -groottes, waardoor ze een op maat gemaakte uitstraling kunnen creëren die past bij het merk of de boodschap. Bovendien kan de spatiëring tussen de letters worden aangepast om de leesbaarheid op afstand te verbeteren, waardoor de boodschap effectiever wordt gecommuniceerd. Deze flexibiliteit in ontwerp maakt verlichte doosletters een populaire keuze voor bedrijven die streven naar een unieke en opvallende lichtreclame die hun merkimago versterkt en de aandacht van voorbijgangers trekt.

Voorbeelden afmeting, kosten of ontwerp voor lichtreclame

lichtbakken rechthoekig dubbelzijdig

Uitvoering recht of rond

 1. Iedere afmeting
 2. Lage kosten
 3. Beperkte ontwerp mogelijkheden
enkelzijdige vormlichtbak

Uitvoering vorm

 1. Afmeting tot ca. 3 mtr.
 2. Gemiddelde kosten
 3. Meer ontwerp mogelijkheden
verlichte 3D doosletters

Uitvoering doosletters

 1. Iedere afmeting
 2. Hogere kosten
 3. Volledige ontwerp vrijheid
lichtbak recht of rondlichtbak vormdoosletters
afmetingvrijbeperktvrij
kostenlaaggemiddeldhoog
ontwerp vrijheidlaaggemiddeldhoog
attentiewaardevoldoendegoeduitstekend
levertijd2 weken2 weken3 weken
uitstralingvoldoendegoeduitstekend
vergunningniet altijdniet altijdmeestal wel
levensduur5 jaar+5 jaar+5 jaar+
nieuw logo?plaat vervangenplaat vervangenalles vervangen

Lichtreclame en vergunning

Lichtreclame voegt een opvallend element toe aan jouw bedrijfspand, maar het kan zijn dat je een vergunning nodig hebt. Informeer bij jouw lokale autoriteiten over de vereisten en richtlijnen voor het plaatsen van lichtreclame om aan alle wettelijke voorschriften te voldoen.

De regels en voorschriften met betrekking tot lichtreclame kunnen sterk variëren van gemeente tot gemeente. Sommige gemeenten hebben specifieke richtlijnen over het type lichtreclame dat is toegestaan, de grootte ervan, de locatie waar het mag worden geplaatst en zelfs de timing van het gebruik ervan (bijvoorbeeld ‘s nachts). Het is daarom belangrijk om contact op te nemen met de lokale autoriteiten in jouw gemeente om volledig op de hoogte te zijn van de vereisten en procedures met betrekking tot lichtreclame en vergunningen.

precario reclamevergunning

Bij het aanvragen van een vergunning voor lichtreclame zijn er een aantal zaken waar je op moet letten:

 1. Plaatselijke voorschriften: controleer de specifieke voorschriften en richtlijnen van jouw gemeente met betrekking tot lichtreclame. Dit kan variëren van de grootte en het type reclame tot de locaties waar het is toegestaan.
 2. Historische gebieden: als jouw bedrijfspand zich in een historisch gebied bevindt, kunnen er strengere regels gelden voor het plaatsen van lichtreclame. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het aanvragen van een vergunning.
 3. Omgevingsfactoren: overweeg de omgevingsfactoren, zoals nabijheid van woningen of verkeerswegen, die van invloed kunnen zijn op de plaatsing van lichtreclame. Zorg ervoor dat jouw reclame geen overlast veroorzaakt voor omwonenden of weggebruikers.
 4. Veiligheid: zorg ervoor dat de voorgestelde lichtreclame voldoet aan de veiligheidsnormen en geen risico vormt voor de openbare veiligheid, bijvoorbeeld door verblinding van weggebruikers te voorkomen.
 5. Esthetiek: houd rekening met de esthetiek van jouw lichtreclame en zorg ervoor dat het past bij de uitstraling van jouw bedrijfspand en de omgeving. Een goed ontworpen reclame kan bijdragen aan de uitstraling van jouw bedrijf.

Door deze aspecten in gedachten te houden en goed onderzoek te doen voordat je een vergunning aanvraagt, kun je ervoor zorgen dat jouw lichtreclame voldoet aan alle vereisten en probleemloos kan worden geïnstalleerd.