Bij lichtreclame die voorzien wordt van een opdruk op een reclamedrager van acrylaat of doek , denk aan lichtbakken of verlichte doosletters, wordt meestal gebruikgemaakt van verlichting die van binnenuit (back lit) door de reclamedrager schijnt. De krachtige ledverlichting kan een negatieve invloed hebben op de kleurbeleving. Wit printen is de oplossing.
Omdat zwart net als wit geen kleur is, nemen we deze mee in deze tutorial. Standaard zwart resulteert vaak in een mat of minder intens zwart, vooral grotere oppervlaktes als lichtbakken, omdat alleen zwarte inkt niet volledig dekkend is.
Diep zwart met een wit print tussen laag
- Diep zwart oogt donkerder en rijker, wat vooral belangrijk is voor ontwerpen met grote zwarte vlakken, zoals achtergronden of accenten.
- Bij standaard zwart kunnen er onregelmatigheden of strepen zichtbaar worden in grote oppervlakken. Diep zwart voorkomt dit door extra kleurlagen toe te voegen.
- Diep zwart geeft een scherper contrast met omliggende kleuren, waardoor ontwerpen er professioneler uitzien.
Diep zwart combineert zwarte inkt met kleine hoeveelheden cyaan, magenta en geel om een voller en rijker effect te krijgen. Diep zwart waarde in CMYK: C=50, M=40, Y=40, K=100

Waarom wit printen essentieel is voor lichtreclame
In lichtreclame wordt wit vaak gebruikt als een witte tussenlaag bij technieken zoals day-and-night printing. Dit heeft weinig te maken met lichtdoorlatendheid in de traditionele zin, maar eerder met het manipuleren van hoe het ontwerp zich gedraagt bij daglicht en bij verlichting in het donker.
Witte tussenlaag (Day-and-Night techniek)
- Wat is het?
Een witte tussenlaag is een extra print laag die tussen twee identieke gekleurde prints wordt toegevoegd. Deze laag voorkomt dat het licht vanuit de lichtbak of LED-verlichting ongecontroleerd door de kleuren heen schijnt. Hierdoor blijven de kleuren in het ontwerp consistent en verzadigd, zowel bij daglicht als wanneer de verlichting aan staat. - Waarom wit?
Wit fungeert als een neutrale barrière die helpt om de kleurintensiteit te behouden. Zonder deze laag zouden kleuren in een ontwerp ‘vervagen’ of onbedoeld transparant worden als het achterliggende licht door de print schijnt.

2 lagen full color met tussenlaag witte inkt.
Hoe maak ik mijn bestand op?
Bij deze optie hoef je niets te doen, bij lichtreclame is day & night met wit printen de standaard.
We vragen we je indien mogelijk de bestanden zoveel mogelijk in vector formaat aan te leveren.
Witte inkt bij onverlichte gevelreclame
De verschillende soorten witprint
Witprint is een techniek waarbij zowel full color als witte inkt wordt gebruikt, of alleen witte inkt. Hieronder volgt een overzicht van de beschikbare witprint opties en de effecten die je ermee kunt bereiken.
100% wit
De printer brengt één laag witte inkt aan.
Effect: een witte print, waarbij gevarieerd kan worden met percentages voor verschillende tinten.
200% wit
De printer brengt twee lagen witte inkt aan.
Effect: een dekkende witte print die lichtdoorlatend is, maar niet volledig block-out. Ook hier kan worden gevarieerd met de percentages, maar door de dubbele laag wordt de dekking verdubbeld.
Full color + 100% wit
De printer brengt één laag full color en één laag witte inkt aan.
Effect: deze optie maakt het mogelijk om full color en wit te combineren. Wit kan zowel onder als boven de full color print worden aangebracht. Het resultaat is een betere dekking en kleuren die beter uitkomen op een transparante of donkere ondergrond.
Full color + 200% wit
De printer brengt één laag full color en twee lagen witte inkt aan.
Effect: met deze optie kun je full color combineren met twee lagen wit. Ook hier kan wit boven of onder de full color print worden geplaatst. Het resultaat is een hogere dekking en betere kleurweergave op transparante of donkere ondergronden. Hoewel 200% wit dekkend is, biedt het geen volledige block-out/lichtdichte werking.
Geef een reactie
You must be logged in to post a comment.