Gebruikte lichtbakken uit voorraad
De voorraad gebruikte lichtbakken en andere vormen van gevelreclame wisselt dagelijks. Daarom actualiseren we de beschikbaarheid voortdurend, zodat je altijd toegang hebt tot een up-to-date overzicht. Ons aanbod omvat niet alleen gebruikte producten, maar ook overproducties en nul-modellen.
Nul-modellen, vaak geproduceerd als testproduct of voorbeeld, bieden wij aan als volwaardige producten. Dankzij hun uitstekende staat vormen ze een aantrekkelijke keuze voor wie zoekt naar kwaliteit tegen een scherpe prijs. Daarnaast vind je bij ons een breed scala aan afmetingen, stijlen en toepassingen. Hierdoor kun je altijd een product selecteren dat perfect aansluit bij jouw specifieke wensen.
Nieuwe lichtbakken
Nul-modellen, oorspronkelijk bedoeld als testproduct of voorbeeld, bieden wij nu aan als volwaardige producten. Dankzij hun uitstekende staat vormen ze een aantrekkelijke keuze voor wie zoekt naar kwaliteit tegen een scherpe prijs.
Hoewel nieuwe lichtbakken duurder zijn dan gebruikte, worden ze volledig op maat gemaakt. Dit stelt je in staat om afmetingen, kleuren en uitvoeringen perfect af te stemmen op jouw huisstijl en specifieke wensen.
Voorraad tweedehands lichtbakken
Hier vindt je de voorraad. Incl. de prijs en een korte omschrijving.
Hoe duurzaam is een gebruikte lichtbak?
Het hergebruiken van een gebruikte lichtbak is duurzamer dan recyclen. Onderdelen die niet meer bruikbaar zijn, worden gerecycled. Binnen ons bedrijf hanteren we vier processen:
- Aluminium
- Kunststoffen
- Dibond
- Verlichting
1. Aluminium
Aluminium is wereldwijd het meest gebruikte metaal, met een winbare voorraad die nog zeker 1.100 jaar beschikbaar blijft. Tegelijkertijd neemt het aandeel gerecycled aluminium sterk toe, omdat dit materiaal eindeloos herbruikbaar is zonder kwaliteitsverlies. Het recyclen vereist slechts 5% van de energie die nodig is voor de oorspronkelijke productie. Hierdoor bespaar je niet alleen energie, maar draag je ook bij aan een duurzamere wereld.
Daarnaast wordt al 70% van het aluminium wereldwijd gerecycled, en is 75% van al het ooit geproduceerde aluminium nog steeds in gebruik. Dit benadrukt de lange levensduur en duurzaamheid van aluminium. Mijnbedrijven herstellen bovendien steeds vaker de gebieden na de winning, wat de ecologische impact van aluminium verder vermindert.
Ook maken grote producenten gebruik van tot wel 90% duurzame energie tijdens het productieproces. Aluminium biedt talloze voordelen: het is onderhoudsvrij, roest niet en behoudt zijn waarde, zelfs als restmateriaal. Kies daarom voor aluminium als duurzaam alternatief, bijvoorbeeld bij de aanschaf van een tweedehands of gebruikte lichtbak.
2. Acrylaat
De voorplaten van gebruikte lichtbakken zijn gemaakt van acrylaat, ook bekend als plexiglas of perspex. Dit materiaal ontstaat door een combinatie van aceton, methanol, waterstofcyanide en zwavelzuur, wat resulteert in een stabiel en veilig eindproduct. Acrylaat biedt uitstekende recyclemogelijkheden, mits zorgvuldig op soort gescheiden. Helaas leidt recycling vaak tot downgrading, waarbij hoogwaardige kunststoffen aan kwaliteit inboeten.
Een veelbelovende innovatie is depolymerisatie. Deze techniek maakt chemisch recyclen mogelijk door plexiglas terug te brengen naar zijn oorspronkelijke vorm, zonder kwaliteitsverlies. Hierdoor ontstaat een duurzamere materiaalcyclus, die bijdraagt aan een beter gebruik van grondstoffen. Plastic Company uit Oudenbosch speelt een cruciale rol in dit proces. Zij ondersteunen ons door restmateriaal te vermalen en terug te leveren aan de industrie als herbruikbaar materiaal.
3. Dibond
De achterplaten van gebruikte lichtbakken, waarop LED-modules worden gemonteerd, zijn gemaakt van Dibond. Dit aluminium composietmateriaal combineert een licht gewicht met stevigheid en weerstand tegen weersinvloeden. Dibond bestaat uit twee dunne lagen aluminium met een kern van polyethyleen (PE), wat het uitstekend geschikt maakt voor buitengebruik.
In de reclame-industrie wordt Dibond veel toegepast vanwege eigenschappen zoals robuustheid, maatvastheid en betaalbaarheid. In lichtbakken dient Dibond als witte achterplaat die LED-verlichting reflecteert. Dit vermindert het aantal benodigde LED-modules, wat zowel efficiënt als kostenbesparend is.
Dibond is volledig recyclebaar. Aluminium en PE kunnen eenvoudig worden gescheiden door het materiaal te vermalen tot poeder. Een elektrostatisch proces scheidt de componenten, waarna het aluminium eindeloos wordt hergebruikt. Het PE wordt opnieuw ingezet als gerecycled granulaat, wat bijdraagt aan een duurzamere materiaalcyclus.
4. Verlichting gebruikte lichtbakken
Gebruikte lichtbakken bevatten LED-modules die bestaan uit LEDs, halfgeleiders, printplaten en diodes, ingebouwd in een kunststof behuizing. LED-modules verbruiken minder energie dan traditionele TL-buizen. Hoewel ze niet altijd energiezuiniger zijn dan spaarlampen, bieden LEDs belangrijke milieuvoordelen. Zo bevatten LEDs geen kwik, terwijl spaarlampen vaak gebruikmaken van gerecycled glas, wat het milieu ten goede komt.
Een ander voordeel van LED-modules is hun lange levensduur. Hierdoor hoeven ze minder vaak te worden vervangen, wat bijdraagt aan lagere onderhoudskosten. Aan het einde van hun levensduur moeten LED-modules als elektronisch afval (e-waste) worden ingeleverd bij een milieustraat.
Stichting Open (Wecycle) speelt een belangrijke rol in de inzameling en recycling van e-waste. Bij het recyclen worden de apparaten handmatig gedemonteerd, waardoor 95% van de onderdelen herbruikbaar is. Na sortering verwerken Cenelec-gecertificeerde bedrijven de gerecycleerde componenten verder. Hoewel deze processen bijdragen aan een duurzamere materiaalcyclus, vindt nog steeds veel downcycling plaats. Daarnaast blijft de wettelijke norm van 65% voor e-waste-inzameling een uitdaging.