Wat is gevelreclame?

Gevelreclame verwijst naar elke vorm van reclame of signage die op of aan de gevel van een gebouw is bevestigd. Het omvat een breed scala aan reclametechnieken en -materialen, zoals gevelletters, lichtreclame, reclameborden, spandoeken en muurschilderingen. Gevelreclame is een effectieve manier om de aandacht te trekken van voorbijgangers, klanten te wijzen op de locatie van een bedrijf en de merkidentiteit te versterken. Het kan zowel binnen als buiten worden geplaatst en is een essentieel onderdeel van de marketingstrategie van veel bedrijven, variërend van kleine lokale ondernemingen tot grote internationale ketens.

Wat is het verschil tussen gevelreclame en lichtreclame?

Gevelreclame is een breder concept dat elke vorm van reclame of signage omvat die op of aan de gevel van een gebouw is bevestigd. Dit kan onder meer bestaan uit gevelletters, reclameborden, spandoeken, muurschilderingen en meer.

Lichtreclame, daarentegen, is een specifieke vorm van gevelreclame waarbij verlichting wordt gebruikt om de reclameboodschap te versterken. Dit kan onder meer bestaan uit verlichte gevelletters, lichtbakken en andere verlichte reclame-elementen. Het gebruik van verlichting zorgt ervoor dat de reclame zowel overdag als ‘s nachts goed zichtbaar is, wat de impact vergroot en de zichtbaarheid van het bedrijf vergroot. Kortom, terwijl gevelreclame het overkoepelende concept is, verwijst lichtreclame specifiek naar reclame die gebruikmaakt van verlichtingselementen.

De kosten van gevelreclame kunnen sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type reclame, de gebruikte materialen, de afmetingen, de complexiteit van het ontwerp en de installatievereisten. Hier zijn enkele richtlijnen:

 1. Gevelletters: de prijs van gevelletters kan variëren van ongeveer €50 tot €300 per letter, afhankelijk van het materiaal (zoals acrylaat, aluminium, RVS) en de grootte.
 2. Lichtreclame: verlichte reclame, zoals LED-verlichte letters of lichtbakken, kan duurder zijn. De kosten kunnen variëren van €200 tot €1000 of meer, afhankelijk van de complexiteit en grootte van de verlichting.
 3. Reclameborden: de prijs voor reclameborden kan beginnen bij ongeveer €100 voor eenvoudige, kleine borden, maar kan oplopen tot €1000 of meer voor grotere en complexere ontwerpen.
 4. Spandoeken: spandoeken zijn meestal goedkoper, met prijzen variërend van €50 tot €300, afhankelijk van de grootte en de kwaliteit van het materiaal.
 5. Montagekosten: vergeet niet de kosten voor de installatie mee te rekenen. Deze kunnen variëren van €100 tot €500 of meer, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de installatie en de hoogte van de gevel.

Voor een nauwkeurige prijsopgave is het aan te raden om contact op te nemen met een specialist in gevelreclame, die een offerte kan opstellen op basis van jouw specifieke wensen en eisen.

geverreclame door middel van verlichte doosletters

Indeling gevelreclame

 • Belettering

 • Reclameborden

 • 3D onverlichte letters

 • Lichtbakken

 • 3D verlichte letters

De opsomming is niet alleen een weergave van de volgorde in populariteit, maar ook een indicatie van de bijbehorende kosten. Belettering met zelfklevende folie is aanzienlijk voordeliger dan verlichte letters. Daarnaast kan men stellen dat de visuele impact en uitstraling aanzienlijk toenemen van de eenvoudigste naar de meest complexe optie. Het is belangrijk om na te denken over hoe u wilt worden gezien en wat het beste past bij uw bedrijf. Soms kan een eenvoudig, maar aantrekkelijk reclamebord effectiever zijn voor een budgetwinkel dan een indirect verlichte tekst van roestvrij staal. Omgekeerd geldt hetzelfde voor een juwelier, waarbij een luxueuze uitstraling essentieel is. Bij het maken van een keuze voor uw signage is het dus van belang om zowel het budget als de gewenste uitstraling in overweging te nemen. Hierdoor kunt u een weloverwogen beslissing maken die perfect aansluit bij de identiteit en doelgroep van uw bedrijf.

Belettering

Gevel- en raambelettering met zelfklevende folie is een kosteneffectieve methode voor het aanbrengen van teksten, logo’s en andere ontwerpen op de gevel van een gebouw. Deze techniek maakt gebruik van vinylfolie die voorzien is van een kleeflaag aan de achterkant. De folie wordt op maat gesneden volgens het gewenste ontwerp en vervolgens op de gevel aangebracht.

Belettering met zelfklevende folie is een van de meest betaalbare vormen van gevelreclame, waardoor het een uitstekende optie is voor bedrijven met een beperkt budget. De folie is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en afwerkingen, zoals glanzend, mat of metallic, en kan eenvoudig worden aangepast aan vrijwel elk ontwerp. De installatie is relatief eenvoudig en kan vaak zonder professionele hulp worden uitgevoerd. Bovendien kan de folie, indien nodig, zonder veel moeite worden verwijderd of vervangen, waardoor het een flexibele oplossing is voor tijdelijke promoties of seizoensgebonden decoraties. Hoogwaardige zelfklevende folies zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden, zoals regen, wind en zon, waardoor ze geschikt zijn voor buitengebruik. Daarnaast kan de folie op verschillende soorten ondergronden worden aangebracht, zoals glas, metaal, kunststof en geverfde oppervlakken.

In essentie biedt gevelbelettering met zelfklevende folie een snelle, eenvoudige en betaalbare manier om de buitenkant van een gebouw te personaliseren en te voorzien van opvallende, visueel aantrekkelijke reclameboodschappen.

raambelletering tommy hiliger

Reclameborden

Gevelreclame met reclameborden is een voordelige manier om een bedrijf zichtbaar te maken en te promoten. Deze methode omvat het gebruik van borden die aan de gevel van een gebouw worden bevestigd om de naam, het logo, en soms extra informatie of promoties van het bedrijf weer te geven. 

Duurzaamheid is een van de belangrijkste voordelen: reclameborden zijn vaak gemaakt van robuuste materialen zoals aluminium, dibond of kunststof. Deze materialen zijn bestand tegen diverse weersomstandigheden en zorgen voor een lange levensduur. Visuele impact is een ander groot pluspunt. Grote en opvallende borden trekken de aandacht van voorbijgangers en potentiële klanten, waardoor ze een effectieve manier zijn om de zichtbaarheid van een bedrijf te vergroten.

Daarnaast bieden reclameborden veelzijdigheid in ontwerp. Ze kunnen volledig worden gepersonaliseerd met verschillende kleuren, lettertypen, afbeeldingen en logo’s, zodat ze perfect aansluiten bij de specifieke branding behoeften van een bedrijf. 

De eenvoudige installatie van reclameborden is een bijkomend voordeel. Hoewel het vaak wordt aanbevolen om een professional in te schakelen, kunnen de borden relatief snel en gemakkelijk aan een gevel worden bevestigd. Wat betreft de kosten, deze kunnen variëren afhankelijk van de grootte, het materiaal en de complexiteit van het ontwerp. Over het algemeen bieden reclameborden een goede balans tussen zichtbaarheid en kosten, waardoor ze een betaalbare optie zijn voor veel bedrijven.

reclameborden JYSK

3D onverlichte letters

Gevelreclame met 3D onverlichte letters is een populaire keuze voor bedrijven die een stijlvolle en opvallende uitstraling willen bereiken zonder gebruik te maken van verlichting. Deze letters kunnen worden gemaakt van verschillende materialen zoals kunststof, metaal, hout of acryl, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voordelen.

Gevelreclame met 3D onverlichte letters biedt bedrijven een prachtige manier om hun merk te laten opvallen zonder de noodzaak van verlichting. Een van de grootste voordelen van deze letters is hun esthetische aantrekkingskracht. Door diepte en dimensie toe te voegen aan een gevel, worden 3D-letters een opvallend visueel element dat voorbijgangers onmiddellijk aantrekt. Ze stralen professionaliteit en elegantie uit, wat helpt bij het versterken van de merkidentiteit van een bedrijf.

Daarnaast zijn 3D-letters uiterst veelzijdig in ontwerp. Ze kunnen volledig worden aangepast aan de specifieke wensen van het bedrijf, met een breed scala aan kleuren, afwerkingen (zoals glanzend, mat of metallic) en verschillende lettertypen en stijlen. Hierdoor kan elk bedrijf een unieke en op maat gemaakte reclame-uiting creëren die perfect past bij hun branding, wat hun visuele communicatie aanzienlijk verbetert.

Onderhoudsvriendelijkheid is een bijkomend voordeel van 3D onverlichte letters. Omdat er geen elektrische componenten zijn die kunnen falen of vervangen moeten worden, vereisen deze letters minder onderhoud. Regelmatig schoonmaken is meestal voldoende om ze er op hun best uit te laten zien, wat zorgt voor gemak en langdurige esthetiek.

De installatie van 3D-letters is relatief eenvoudig en kan vaak snel en efficiënt door een professional worden uitgevoerd. Ze kunnen direct op de gevel worden gemonteerd met behulp van schroeven, lijm of afstandhouders, afhankelijk van het materiaal van de letters en de ondergrond. Deze gemakkelijke installatie zorgt ervoor dat bedrijven snel kunnen profiteren van hun nieuwe gevelreclame.

Tot slot variëren de kosten van 3D onverlichte letters afhankelijk van het materiaal, de grootte en de complexiteit van het ontwerp. Over het algemeen zijn ze echter een kosteneffectieve optie voor bedrijven die op zoek zijn naar duurzame en visueel aantrekkelijke gevelreclame zonder de extra kosten van verlichting. Met al deze voordelen bieden 3D onverlichte letters een uitstekende oplossing voor bedrijven die hun merk op een opvallende en professionele manier willen presenteren.

geverreclame door middel van verlichte doosletters

Lichtbakken

Lichtbakken zijn een populaire vorm van gevelreclame die bedrijven helpen om dag en nacht op te vallen. Uitstekende zichtbaarheid is een van de grootste voordelen van lichtbakken. Dankzij de ingebouwde verlichting zijn ze zowel overdag als ‘s avonds goed zichtbaar, waardoor ze de aandacht trekken van voorbijgangers en potentiële klanten. Deze constante zichtbaarheid helpt bedrijven om hun merkbekendheid te vergroten en meer verkeer naar hun locatie te leiden.

Lichtbakken bieden ook veelzijdigheid in ontwerp. Ze kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van een bedrijf, met verschillende kleuren, lettertypen, logo’s en afbeeldingen. Dit maakt het mogelijk om een unieke en opvallende reclame-uiting te creëren die perfect aansluit bij de branding van het bedrijf.

Duurzaamheid is een ander belangrijk kenmerk van lichtbakken. Ze zijn meestal gemaakt van robuuste materialen zoals aluminium en acryl, die bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Hierdoor kunnen lichtbakken jarenlang meegaan zonder aan kwaliteit in te boeten. Wat betreft de installatie, is het vaak aan te raden om een professional in te schakelen om ervoor te zorgen dat de lichtbak veilig en effectief wordt gemonteerd. Kosten kunnen variëren afhankelijk van de grootte, het ontwerp en de gebruikte materialen. Hoewel ze een grotere investering vereisen dan sommige andere vormen van gevelreclame, bieden lichtbakken een uitstekende waarde vanwege hun hoge zichtbaarheid en duurzaamheid.

Al met al zijn lichtbakken een effectieve en veelzijdige optie voor bedrijven die hun gevelreclame willen verbeteren en hun merk willen laten opvallen.

ronde lichtbakken Busker Bergen

3D verlichte letters

Gevelreclame met 3D  verlichte doosletters is een krachtige en stijlvolle manier om de zichtbaarheid en aantrekkingskracht van een bedrijf te vergroten. Uitstekende zichtbaarheid is een van de belangrijkste voordelen van deze reclamevorm. De letters zijn voorzien van ingebouwde verlichting, waardoor ze zowel overdag als ‘s avonds goed zichtbaar zijn. Dit trekt de aandacht van voorbijgangers en potentiële klanten, zelfs van grote afstand.

Veelzijdigheid in ontwerp is een ander belangrijk kenmerk. 3D verlichte letters kunnen volledig worden aangepast aan de specifieke branding van een bedrijf. Ze zijn beschikbaar in een breed scala aan kleuren, lettertypen, maten en materialen, waardoor het mogelijk is om een unieke en opvallende reclame-uiting te creëren die perfect past bij de stijl van het bedrijf.

Flexibele installatieopties zorgen ervoor dat deze letters op verschillende manieren kunnen worden gemonteerd, afhankelijk van de specifieke behoeften van het bedrijf en de locatie van de installatie. Of het nu gaat om montage direct op de gevel, op een frame of met behulp van afstandhouders voor een zwevend effect, de installatie kan worden aangepast om het beste resultaat te bereiken.

Hoewel de kosten van 3D verlichte letters hoger kunnen zijn dan andere vormen van gevelreclame, bieden ze een uitstekende waarde vanwege hun hoge zichtbaarheid, duurzaamheid en de positieve impact op de merkbeleving. Deze letters zijn een investering die zich terugbetaalt door het vergroten van de zichtbaarheid en aantrekkelijkheid van het bedrijf.

3D verlichte gevelletters Tulp

Overzicht gevelreclame 

belettering borden 3D onverlicht lichtbakken 3D verlichting
kosten laag laag redelijk redelijk hoog
ontwerp vrijheid beperkt beperkt hoog beperkt hoog
verlichting nee nee nee ja ja
attentiewaarde matig matig goed hoog hoog
levertijd 1 week 2 weken 2 weken 2 weken 3 weken
uitstraling matig matig goed redelijk hoog
levensduur 5 jaar+ 5 jaar+ 5 jaar+ 5 jaar+ 5 jaar+
vorm vrij vast vrij vast vrij

Gevelreclame bestellen

doosletters-FL-1-voorkant

3D onverlichte letters

 • 6 uitvoeringen
doosletters-FL-1-voorkant

Lichtbakken

 • 5 uitvoeringen
doosletters-FL-1-voorkant

3D verlichte letters

 • 5 uitvoeringen

Waar moet ik op letten?

Bij het kiezen en ontwerpen van gevelreclame zijn er verschillende belangrijke aspecten waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je reclame effectief is en past bij jouw bedrijf. Hier zijn enkele van de belangrijkste factoren:

1. Letterhoogte:

  • Zorg ervoor dat de letters groot genoeg zijn om van een afstand goed leesbaar te zijn. Als vuistregel geldt dat elke centimeter hoogte van de letter ongeveer 4-5 meter leesbaarheid oplevert.
  • Houd rekening met de afstand van de kijker tot de gevel. Letters moeten groter zijn als de kijkafstand groter is.
letter hoogte

2. Contrast:

  • Kies kleuren die goed tegen elkaar afsteken. Bijvoorbeeld, donkere letters op een lichte achtergrond of omgekeerd.
  • Goede contrasten zorgen ervoor dat de tekst en afbeeldingen duidelijk zichtbaar zijn, zelfs van een afstand of onder slechte lichtomstandigheden.
hoog laag contrast

3. Kleur:

  • De kleuren van je gevelreclame moeten passen bij je merkidentiteit en huisstijl.
  • Gebruik kleuren die opvallen, maar vermijd te veel verschillende kleuren die het geheel onrustig maken.
  • Door een achtergrondkleur te kiezen, komt het logo altijd consistent in beeld.
kies een achtergrond kleur

4. Uitstraling:

  • De stijl van de gevelreclame moet passen bij het imago van je bedrijf. Een modern bedrijf kan kiezen voor strakke, minimalistische letters, terwijl een traditioneel bedrijf misschien meer klassieke stijlen prefereert.
  • Materialen en afwerking spelen ook een rol in de uitstraling. Kies materialen die duurzaamheid en kwaliteit uitstralen.

5. Prijs:

  • Stel een budget vast en houd rekening met zowel de initiële kosten als de onderhoudskosten.
  • Goedkope materialen kunnen op de lange termijn duurder uitpakken door onderhoud of vervanging.
  • Vergelijk offertes van verschillende leveranciers om een goede prijs-kwaliteitverhouding te vinden.

6. Vergunningen en regelgeving:

  • Informeer bij de gemeente naar eventuele vergunningen en regels voor gevelreclame. Gemeenten hebben vaak specifieke eisen wat betreft afmetingen, verlichting, en plaatsing.
  • Zorg ervoor dat je voldoet aan alle lokale voorschriften om boetes en verplichte aanpassingen te vermijden.

7. Verlichting:

  • Overweeg of je gevelreclame verlicht moet zijn. Verlichting kan de zichtbaarheid ‘s avonds en ‘s nachts verbeteren.
  • Kies voor energiezuinige LED-verlichting om energiekosten te besparen en een milieuvriendelijker optie te hebben.

Door rekening te houden met deze factoren kun je ervoor zorgen dat je gevelreclame effectief, aantrekkelijk en passend is voor jouw bedrijf.

Kortom, 3D verlichte letters zijn een uitstekende keuze voor bedrijven die op zoek zijn naar opvallende en effectieve visuele communicatie om hun merk te laten stralen.