Zichtbare doosletters

Duidelijk leesbare doosletters zijn essentieel, vooral bij grote zichtafstanden. Het juiste lettertype speelt hierbij een cruciale rol. Ontdek het verschil tussen leesbaarheid en ontwerp en leer tips en trucs voor optimaal leesbare doosletters.

Een effectieve lichtreclame moet goed leesbaar zijn, zodat de boodschap snel en duidelijk overgebracht kan worden. Het is belangrijk dat de tekst in het oog springt en gemakkelijk begrepen wordt, vooral in omgevingen met veel visuele prikkels, zoals drukke winkelstraten, snelwegen of stadscentra. Vier belangrijke aspecten dragen bij aan de leesbaarheid van lichtreclames: het juiste lettertype, contrast, grootte en de zichtbaarheid op verschillende afstanden.

duidelijk leesbare doosletters ontwerpen

1. Hoogte

De hoogte van de doosletters is uiteraard een cruciaal aspect voor de leesbaarheid.

Een veelgebruikte richtlijn hiervoor is: de letterhoogte vermenigvuldigd met 3 geeft de zichtafstand. Bijvoorbeeld: een letterhoogte van 50 cm resulteert in een zichtafstand van 150 meter.

wat is zichtafstand van een doosletter

2. Spatiëring

De afstand tussen de letters is van groot belang. Het is aan te raden om een extra spatiëring van minimaal 20% toe te passen.

Hierdoor worden de letters niet alleen beter leesbaar, maar wordt ook het effect van overstraling tussen de letters verminderd.

Montserrat

Montserrat

3. Contrast

Het contrast tussen de letters en de achtergrond moet groot genoeg zijn om de leesbaarheid te waarborgen. Meer informatie over contrast en het gebruik van het kleurenwiel vind je hier.

Het toepassen van een andere kleur op de zijkanten van de letters kan ook extra contrast bieden. Dit is vooral nuttig omdat duidelijk leesbare doosletters niet alleen recht van voren, maar ook vanuit een hoek zichtbaar zijn

het verschil tussen een hoog en een laag contrast

4. Kleur duidelijk leesbare doosletters

De kleur van de letters speelt een grote rol in hun zichtbaarheid. ‘s Avonds vallen rood en wit het meest op. Lichtere tinten acryl laten meer licht door, waardoor ze beter zichtbaar zijn.

Donkere kleuren, vooral blauw, vereisen extra aandacht omdat ze minder goed opvallen.

de kleur blauw is in lichtreclame slecht leesbaar

Een goed ontwerp voor duidelijk zichtbare doosletters

De vorm van de letters speelt een cruciale rol in de leesbaarheid van een lichtreclame en bepaalt in grote mate hoe vlot de doosletters worden gelezen. De gekozen lettervorm beïnvloedt de snelheid waarmee voorbijgangers de boodschap kunnen oppikken en begrijpen. Simpele en duidelijke lettervormen zonder overmatige versieringen zorgen ervoor dat de tekst beter opvalt en gemakkelijker leesbaar is, zelfs van een afstand.

goed leesbare doosletters

1. Artistiek contra leesbaarheid

Het is essentieel dat duidelijk leesbare doosletters en logo’s moeiteloos te lezen zijn, zonder dat ons brein een extra inspanning moet leveren om ze te interpreteren. De boodschap moet meteen en zonder vertraging begrepen worden. Om dit duidelijk te maken: wanneer letters complexe vormen hebben, versierd zijn met krullen of andere design-elementen bevatten, moet het brein eerst deze informatie verwerken voordat de boodschap helder is. Dit vermindert de directe leesbaarheid en kan de effectiviteit van de reclame aantasten.

Goed leesbare letters

Artistieke letters

2. Het juiste lettertype voor duidelijk leesbare doosletters

Het kiezen van het juiste lettertype is cruciaal voor het optimaliseren van de leesbaarheid van doosletters. Let bij de keuze op de volgende vier belangrijkste punten:

2.1 Duidelijk leesbare doosletters

Sans-serif of Serif

Een strak sans-serif lettertype is doorgaans beter leesbaar dan een lettertype met schreef. Het verschil zit hem in de vormgeving: voor doosletters die van een grotere afstand goed leesbaar moeten zijn, is een sans-serif lettertype de beste keuze. Dit geldt vooral voor tekst die op afstand bekeken wordt. Voor langere teksten, zoals in boeken, is een serif lettertype echter vaak beter, omdat de schreven (de kleine lijntjes aan de uiteinden van de letters) zorgen voor meer variatie, waardoor de letters makkelijker van elkaar te onderscheiden zijn.

Een bijkomend voordeel van een strak sans-serif lettertype is dat er meer ruimte is voor het plaatsen van led-modules, wat zorgt voor een mooie, egale verlichting. Bij serif letters is deze ruimte vaak beperkter, wat de verlichting minder gelijkmatig maakt.

Sans-serif letter

Een sans-serif letter is een eenvoudig en strak lettertype zonder schreven. Bekende voorbeelden uit de typografie zijn Helvetica en Frutiger.

Serif letter

Een serif lettertype heeft schreven, oftewel de kleine ‘pootjes’ of ‘handvaten’ die zich aan de uiteinden van de letters bevinden.

2.2 Hoofdletters en kleine letters

Een tekst in doosletters die uitsluitend uit hoofdletters (kapitalen) bestaat, is veel moeilijker te lezen dan een tekst die begint met een hoofdletter, gevolgd door kleine letters (onderkast).

EUROPA SIGN

Europa Sign

2.3 Dikke of dunne letters

De meest gangbare varianten van een lettertype zijn: normaal, dik of extra dik (in het Engels: regular, bold en extra bold). Uit ervaring blijkt dat een bold versie het meest geschikt is voor duidelijk leesbare doosletters, omdat dit de ideale balans biedt.

De dikte van de letter wordt bepaald door de zogenaamde stokdikte.

Regular

Bold

Extra Bold

2.4 Schuine en geschreven doosletters

Er is op zich niets mis met schuine letters (italic); ze kunnen een bepaalde nadruk leggen. Echter, onderzoek toont aan dat schuine letters de leesafstand verkorten. Het is daarom aan te raden om de hoogte met 20% te vergroten in vergelijking met rechte letters.

Geschreven letters roepen een gevoel van betrouwbaarheid en ambachtelijkheid op, maar ook hierbij is het verstandig om de hoogte met 20% te verhogen voor optimale leesbaarheid.

Schuine letters

Schrijfletters

Tips voor duidelijk leesbare doosletters

Duidelijk leesbare doosletters moeten altijd makkelijk leesbaar zijn. Als een klant een ingewikkeld of artistiek logo heeft, is het belangrijk om duidelijk te maken dat een goede sign snel en effectief moet communiceren, vooral in een drukke omgeving waar veel andere bedrijven ook om aandacht vragen. De vraag die je aan de klant zou moeten stellen is: “Wil je opvallende doosletters of liever 25% meer klanten?”